Latest Updates (^____^)...

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Udang Lemak Cili Padi...


Masih berjaya mengekalkan prestasi di gelanggang silat bersama periuk, kuali, senduk dan sebagainya dalam arena silat dapur...

Setelah berjaya memasak sepanjang Ramadhan, kena la teruskan semangat yang membara tu kan...  Membara lah sangat padahal malas jugak kadang kadang sebab penat, sebab banyak kerja lain nak kena buat, sebab tak sempat la kononnya tapi kena la usaha juga sebab bukan untuk orang lain pun untuk family sendiri juga khen...

Semalam petang almost 4pm camtu d other half call tanya nak keluarkan lauk apa...  Hai tak kan tak faham faham lagi kot maksudnya nak suruh memasak la kan...  Sebab dalam fridge pun stock tinggal udang sebungkus dengan ikan sebungkus maka itu je la yang dikeluarkan...  Nanti senang me balik bleh terus masak tak payah buang masa nak tunggu defrost bagai...

Sampai rumah dah 615pm pulak tu udang yang menunggu memang senang la kerja me...  Apa lagi kalau bukan melemakkan udang tu...  Masak yang paling senangkan...  Campak campak tak payah tumis...

Udang berenang dalam santan in d making...

Siap terhidang di atas meja untuk dicekik oleh kami...

Kali nih terajin nak share recipe...

Lemak Udang Cili Padi Coco Style Kekekeke...

Udang 1/2 kilo - Dibersihkan

Bahan untuk diblender :-
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
13 batang cili padi hijau
1 kotak santan segera

Sedikit air - bergantung kepada kepekatan yang dikehendaki
Sebatang serai - diketuk
3 keping asam keping
Garam/Gula secukup rasa
1 biji tomato - dipotong 8
Daun kesum

Blender bahan bahan di atas bersama santan...  Panaskan periuk dan masukkan serai yang telah diketuk, dan bahan blender serta sedikit air...  Kacau selalu dan masak hingga mendidih... 

Setelah mendidih masukkan udang dan biarkan seketika sebelum dimasukkan asam keping, garam, sedikit gula jika suka...  Last sekali masukkan daun kesum dan tomato...  

Matikan api dah siapppppp...

Pelagi bedal la... 

Ada one of my friend wife dia orang Negeri Sembilan so dia ajar masak lemak tak perlu bawang merah...  Me pernah jugak masak tak guna bawang merah sebab bawang dah kehabisan tapi nak memasak jugak and rasanya sedap jugak macam takde beza dengan letak... 

Kadang kalau ada nenas me akan masukkan nenas so jadilah lemak udang nenas cili padi...

Cubalah...  Mungkin ada letak daun kesum tu macam pelik eh tapi tak cuba tak tau...


No comments:

Post a Comment