Latest Updates (^____^)...

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Salam Aidil Fitri 2015...


Wahhhh...  Pejam celik pejam celik dah raya 2015 lar...  Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir Batin All...
 
Raya this year macam ada takde jek...  Semua pun last minute preparation...  Cari baju anak anak last minute and baju sendiri lagi la 1 2 3 hari nak raya baru terhegeh hegeh nak browse IG...  Kasut raya pun petang last day puasa baru bershopping secara express, nampak cantik try test muat terus rembat (^^,)...  Express express jugak tapi kemain memasing merembat sampai 2 pasang sorang...  Dari pocket gelembung dengan lipatan duit RM50 terus jadi kempis tik tik tik... 
 
Yang paling tak bleh blah rumah macam tongkang pecah...  Sungguh tak berkemas...  Takat lap lap cawan and vacuum jek la yang mampu...  Mop pun tidak,  tapi nak jugak sedapkan mata lap je la mana mana stain yang dah tahap hazabedah sangat kekeke...  Memang pagi raya tu bila turun tangga tengok hall macam takde perasaan jek gitu...  Kalau tak pepagi raya turun tengok hall jek hati rasa berbunga bunga macam ada perasaan Alhamdulillah kemas rumah nampak lain dari hari lain...  Tapi ini tahun semua tu tak wujud...
 
Baju raya dekat butik selalu perabis duit pun this year d other half bolayan...  Nasib makcik tak kecik hati sebab this year memang bajunya tak berapa nak menangkap minat sangat pun...  Pulak tu harga naik ya ampun mencanak canak, mentang katalah GST...  Me ingat dulu baju baru dalam range RM400 camtu then me perasan every year naik harga...  Last year dah jadi RM600++...  Tapi this year me tengok dah jadi RM799...  Bapak mahal wehhhh...  Jadiknya takat test test and pusing pusing depan cermin fitting room je la yang mampu lepas tu bai bai...
 
Tapi nak dinamakan rezeki…  Browse browse IG tertengok pulak satu designer ni buat extra baju…  Laju laju whatsapp sebab memang dari dulu suka sangat dengan design baju dia tapi belum ada rezeki nak tempah…  Fikir empat ratus empat puluh kali sampai mimpi mimpi waktu tidur tengahari terus closed deal…  Esok petangnya dia hantar dekat office…  Dengan penuh kasih sayang bukak plastic mak aih kain chiffon dia punya lah lembut tahap gaban rasa delicate sangat sampai rasa sayang nak pakai… 
 
Presenting special made by WAJIE IBRAHIM…  Reasonable price sesangat sebab dah round satu Angsana baju harga bleh tahan mahal and banyak duplicate…  Yang ini cuma ada yang ini saja…  Melainkan ada customer request nak pattern macam nih maka akan adalah duplicatenya… 
 

Dahlah kain super lembut, beadings pun memang terbaik...  Kemas sangat jahitan lace and beadsnya...
 
Inilah dia baju raya makcik yang paling mahal tahun nih sambil dalam hati cakap “B, kedekut u tahun nih eh…  Kekekek…” 
 
Kain meleret leret kat belakang tu kasi potong lar sebab me bukan nak buat majlis menyarung cincin pertunangan atau menikah pun (^___^)...

 
Terus rasa macam nak hantar semua semua kain ela yang beratur kat rumah tu pada Wajie…  Ehehehe tak beragak eh… 
 
Kalau nak cuci cuci mata atau nak buat tempahan boleh tengok kat IG and FB Wajie Ibrahim...  Ownernya muda and comel jek...
 
 

Birth Of A Beauty...

 
Another K-Drama addiction...
 

 
 
 
Mesti melekap depan tv ala ala spiderwoman tepat pukul 7:45 malam setiap Selasa hingga Jumaat...  Make sure solat Maghrib dulu yek ehehehe...
 
 


My Current Music...

 
Ha ha ha...  Memula nak gelakkan diri sendiri sebab pengsan pengsan ingat lagu ni Shila Amzah yang nyanyi...
 
Sungguh...  Itu hari memang me dengar clear betul dj dekat radio tu kata Shila yang nyanyi...  Then me dengar suara pun macam ada ala ala gaya Shila kan so confident je la memang betul...
 
Gigih la mengoogle tapi tak kluar pun under Shila Amzah tu...  Nampak nama Elizabeth Tan tapi buat bodo sebab rasa macam eh eh apesal pulak minah nih yang nyanyi...  Sekali betul da...
 
Nampak sangat tahap kepekakan telinga makin parah hehehehe...
 
Meh la layan acoustic satu...
 

Elizabeth Tan - Knock Knock (Live Acoustic Video)
Diterbitkan pada 29 Okt 2014
The 1st radio single for Elizabeth Tan - Knock Knock
Written & Produced by: Faizal Tahir & Mike Chan
 
Click bawah nih untuk version ada musica...
 
 
Kenapa suka lagu nih walau umur dah tahap makcik makcik, kekeke nasib baik ngaku dah tua (^^,)...  Sebab lyrics dia giler sempoi...
 
Bagi tampal sini sikit...
 
Bulan bintang kau janjikan
Tidak aku teruja
Cakap memang mudah
Semuanya mampu

Kata manis kau beri
Kuterpikat belum tentu
Cakap memang murah
Oh! Kau pun tahu
 
Bukan mahu tunjuk diva
Bukan nak mengada
Cuma ku tak mahu
Kecewa selalu

 
(^_______^)
 
 

Projek Mega 2014...


Eh eh dah masuk tahun 2015 daaaa...
 
Ini memang giler punya mega sampai dah tukar tahun dah nih kekeke... 
 


 
Bersabar dan bertabahlah yea... 
 
Maaf jiran kalau rasa dah naik menyampah tengok pemandangan buruk kat sebelah rumah awak nih...  Kalau awak menyampah sudah, me jangan kata menyampah, meluat pun ada hahahaaaa... 
 
 


Amanda By Fabulous Heejab Boutique...


AMANDA dress Siapa yang dah beli exclusive & exquisite AMANDA , be proud with your limited edition by Fabulous Heejab~ because this edition is NON-RESTOCKABLE...


 
Warna lavender purple & mocha brown ni seriously perfect luxe ! ada lagi saiz S , M & XL dalam kuantiti terhad , RM 129 sepasang , esok kembali HARGA NORMAL RM 159 , kalau nak RM 100 sepasang kena beli minimum 3 pasang...

Cepat-cepat , sampai 8 malam je hari ni, serbu butik atau hantar Whatsapp Order : +60173203924 sekarang...
 
Me dah ada...  Sama sebijik sejibon macam model kat atas tu pakai...
 
 
Tapi pica selfie nampak hujung lengan je la yang mampu ekekeke... 
 
Yang nih me beli time Vendeur Festival end December itu hari...  Berkat baik hati adik ipar tolong pergi menyoppingkan untuk kakak ipar...  Kaler pun me memang tak tau macam mana...  She nak belikan kaler peach tapi laju je cakap peach dah banyak...
 
Sekali dah beli baru terasa nak kata hocaylah nak kaler peach sebab yang sebenar benarnya kaler purple yang dah berderet deret tik tik tik...  Member dah bayar dah Wassalam, punah harapan...
 
Ada 6 kaler kesemuanya...
 
Tengok peach sold out sudah kan...
 
 
Kaler kaler lain yang available...
 
So kalau minat cepat bertindak as hari ni sale hari terakhir sudah...  Size pun dah limited jugak...
 
Me takat tengok je la sebab dah ada...  Tapi bila tengok pica nih yang kaler hijau terkois tu sungguh menggoda lar...
 
Ah sudah, hocay bye...



Citer Sale Lagik...


Ehehehe sowwy...
 
Kali nih nak share sale by BubblyOrked pulak... 
 
Haish dorang nih lepas satu, satu buat sale...  Kejap butik tu buat sale, kejap kedai nih buat sale,  besok kedai yang lagik satu pulak buat opening sale, lusa butik si dia tu buat sale harga sendu tepi gunung bagai kekekeke...
 
Nak memfollow semua memang tak lah kan...  Setakat cuci cuci mata saje memang lajuuuuu...
 
Berbalik pada BubblyOrked nih...  Bleh search nama nih kat FB hocay...  BubblyOrked takde IG...  End year December tu hari baru je dorang nih on sale...  Sekarang sale lagik?  Nasib lar makcik cepat cepat istighfar banyak banyak sambil tutup tutup mata guna shawl...  Bahaya tengok lama lama takut tergoda...  Cukup cukup la tergoda time December tu and yang bagusnya tak pakai pun lagik dress yang dibeli tu hohoho...  Yang paling best part nak cakap is dress nya ada kat bawah meja office nih lagik, belum bawak balik rumah pun (^^,)...
 
Jom cuci mata mana yang me tampal...  Nak pica lebih lebih click kat FB hocay...
 
Jom Jom sapa yang berminat...
 
Price List... 
 
Pandai nak suruh orang beli lebih...  Buy 2 or more dapat lagik murah... 


Salah satu Aster di atas telah menjadi milik me dan ada bertapa di bawah meja hehehe...


Ini pun hampir hampir tergoda dibuatnya...
 
Lisa pun cute sangat...
 
Hocay selamat cuci mata dan cuci pocket...
 

 



OSRA Flat Rate Sale...


Sale?  Ah sudah...
 
Dah start dari 16/01/2015 dan akan berakhir esok 23/01/2015...  Gempak sale dia tau harga semua RM94 jek melainkan Amani...  Memang drooling lar...
 
Tapi start sale 16hb tu weekend untuk me, maka memang takde la me nak sibuk mengclick click...  So sebab lambat bertindak kan memang dah agak dah bila hari Ahad 18/01 tu me mengclick dah sumer pun baju harga RM94 hengget tu jek dah sold out untuk size S...  Ada pun tinggal selai pattern dan kaler yang me tak minat...  Refresh banyak kali nih tak puashati kekeke...
 
 
Suka sangat kat awak nih tapi hampa... RM94 bebeh...
 
Awak pun sebab kaler vibrant giler...  Memancar mancar bijik mata tengok...  RM94...  Nangis...
 
Awak pun sama sold out size S...
 
S sold out jugak...
 
Cuma bernasib baik Amani masih ada size s tapi nak kena beli sampai 3 helai nak dapatkan harga yang konon macam murah sangat lah tu khen...  Padahal takde la murah mana pung...
 
Amani bli 1 RM174
2 RM144
3 RM124
 
Hari hari macam tengok Amani kat IG tapi takde sapa nak join beli...  Nak beli sehelai dengan harga RM174 tu memang tak lah hocay... 
 
Then tadi pagi teringat pulak kat SIL...
 
Maka laju laju whatsapp dia pica Amani dengan pricelist...
 
"Adik ipar jom share bli nih..."
 
"satu mahal tak mampu..."
 
Sekali dia reply baik punya...
 
"Uihhh beli 3 murah... Jommmmmm..."
 
Akhirnya berjaya jugak merembat awak Amani...  Itu hari dah goda goda Cik Zetty Amirah tapi dia tengah simpan duit nak buat tunang jadik dia tak tergoda pung...
 
Dah order 1 me, 1 SIL, 1 member SIL...  Bagus adik ipar siap tolong carikan lagik sorang...  Yang kelakar semua pun nak kaler yang sama, size yang sama...  Nasib still available...
 
Tiga tiga nak sangat Apple Coco nih...  Jangan sampai nanti kaler menghampakan sudah...
 
Sekarang bleh duduk diam diam sebab dah puashati la konon dapat apa yang diidam...  Sangat la idam kononnya awakkk...
 
Padahal sekarang tengah kemaruk pantang nampak seller up pica jubbah dress baru terus droollll...  Siap nak sedapkan hati kata, "Takpe takpe me dah pencen FNJ buat masa nih..."   "Beli FNJ selai pun average RM218...  Dress sehelai average RM129..."
 
Sedap hati la sangat padahal rasa bersalah jugak nih mata merambang tak dapat dikawal (^^,)... 
 
You all kalau minat cepat click http://www.osraboutique.com/  esok dah last day hocay...
 
Stock bergantung apa yang ada la yea...
 

Baju Kain Lace...


Tajuk apekah itu kekekeke...  Apa apa je la asal ada tajuk gitu...
 
December yang lalu me gi Bandung...   Bandung lagikkk???
 
Sempena cuti sekolah kan jadiknya pergi lah merayap bawak anak anak...  Yang bagusnya d other half plan dengan gang gang kat Impian Heights and tak bagitau me...  Konon nak surprise sangat lar macam lar nak bawak bercuti ke Europe ker (^^,)...
 
Sekalik tu sudah ada jiran pecah lubang daaaaa...  She ada la tanya me pasal pegi Bandung tu...  Dah me pun blur blur tak tau hujung pangkal...  "La...  Akak tak tau ehhhhh..."  Katanya serba salah lettew...
 
So di kesempatan ke Bandung tu my Sis Along pun kirim kain lace untuk reception my niece nanti...  Pening jugak nih nak carikan orang baju sebab ada certain bajet and kaler kan...  Susah hati betul me sampai waktu nak bagi baju tu kat tuan empunya pun berdebar debar takut tak berkenan...  Orang kirim oi kalau kita yang sesaja nak belikan lain citer...
 
Memula kata nak kaler biru turquoise, biru kehijau hijauan...  Dah abislah budak kedai tu mencari sampai ke stor kaler yang match dengan bajet...  Sumer dibentangkan...  Tapi macam tak berkenan and tak satisfied jek...
 
 
 
 
Selain dari atas ni ada lagik tapi malas nak tampal pica hehehehehe...
 
Last minit Along kata try tukar kain alas royal blue pulak...  Budak budak kerja tu pun ye saya yang mengikut perintah puan...  Dah pergi cari kain royal blue pulak...  Dah tu cari lagik kain lace nak buat matching... 
 
Cantik???
 
At last settle pun...  Kain terakhir yang settle kain Along me nih la...
 
Masalahnya pergi beramai ramai orang lain semua dah settle me je tak settle settle...  Kesian dorang tunggu mesti kembung kembung perut dok minum air kotak teh sorso eh hahaha...  Takpe air free minum sampai kembung pun tak kena bayar ekekeke...
 
Lagipun blikan MIL kirim lagik, SIL kirim lagik...  Kengkawan d other half kirim lagi...  Lepas tu me dengan gals plak request baju baru untuk reception SIL nanti...  Memula d other half kata pakai baju yang ada sudah...  Eeeee...  B apa curlast pakai baju raya B...  Orang lain siap ada kaler tema lagik tau... 
 
Dapat pun buat sorang selai cukup...  Nasib tak mintak 2 helai termasuk time nikah nanti... 
 
Pattern baju kami...  Buat je la baju apa pun... 
 
Hari ni tempah esok siap...  Dijamin bleh angkut naik kapal terbang balik nanti...
 
Memula me pilih kain kat patung nih...  Tapi bila dah tengok betul betul tak berkenan la pulak...
 
Kat kepala memang dah set nak kaler pink belacan sebenarnya tapi outcomenya takde belacan sangat pun...

Tadaaaaa...  Kain me, Risha and Hazel...  Dah siap jadik baju pun... 
 
Baju tunggu bulan 3 nanti kita share time adinda ipar ku Ghasidah punya wedding yea...  Dah siap tempah kaler pun ikut suka mata sendiri...  Nasib baik MIL kata pakai la kaler apa pun jangan tak pakai baju sudah...  Dibuatnya ada kaler tema jadik baju raya lar ini baju kahkahkah...
 
Tahap kepuasan untuk jahitan kali ni OK daripada time raya tu...  Mungkin time raya tu banyak sangat tempahan nak kena siapkan dalam satu hari itu yang ada yang tak berkenan di mata me...
 
Kali nih semua OOOKKKK...  Bleh la tempah lagik sepasang B eh nanti bulan Ogos khabar khabarnya ada satu lagi wedding reception (^___^)...

 

 
 

Cerita Jadual Lagik...


Aik tak habis habis lagik ke citer jadual sekolah anak nih?  Kahkahkah...
 
Dah jadi viral kan pasal jadual tampal sticker kaler kaler tu...  Sana sini orang up kat FB dah buat untuk anak masing masing...  Bagus mak ayah sekarang, prihatin sesangat...  Kata yang suka idea nih...
 
Tapinya biasalah dalam apa yang kita buat tak semua orang suka, tak semua orang sokong, tak semua orang setuju...  Makanya ada la komen komen negative terpapar...
 
Contoh ada yang komen like...
 
"Rajinnya nak tolong kemaskan jadual anak, saya anak buat sendiri, belajar berdikari..."
 
Then ada nasi tambah...
 
"Kan...  Dulu kita pun takde mak bapak nak amik kisah, pandai pandailah kemas bag sekolah sendiri..."
 
"Tak praktikal lah cara ni...  Sekolah anak saya seminggu sekali tukar jadual..."  Ha kerlas sekolah anak ko jah takde kerja ker cikgu dok tukar jadual jek (^^,)...
 
"Ialah sekolah anak saya pun sebulan skali tukar..."  Nasi tambah lagik...
 
"Kenapa nak susah payah buatkan untuk anak anak...  Pandailah dorang nak kemas jadual sendiri... "
 
"Kalau saya, tampal aje la kat dinding ke kat meja belajar ker pandailah dorang tengok..."
 
"Paling bagus pun kalau jadual tu kecik saya tolonglah copy bagi besar..."
 
"Apalah budak budak sekarang, makan suap semua nak senang..."
 
"Belajar berdikari dulu mak pak kita pun ajar kita berdikari..."
 
"Kan...  Kalau tak mananya datang pepatah, bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian..."  Kerlas siap peribahasa nih...
 
Ehehehe...  Itu me type eh ayat yang sebetul betulnya lebih kurang bunyiknya macam itu ler...
 
Kalau dah tak suka ada je la nak kondem...
 
Tak suka tak apa...  Bukan orang yang share idea tu paksa kita buat pun...
 
Just share idea untuk sesiapa yang memerlukan...
 
Peace kacang peas ye (^____^)

Argh...  Ini citer orang dewasa bikin pusing saja sama kepala...
 
Ma, mana susu tak sampai sampai lagik nih uwaaaa....
 

Susun Jadual Buku Tulis...

 
Hocay kesinambungan dari citer kemas beg ikut jadual semalam tu kan...
 
Tengok pica bawah nih plak...
 
Pica ehsan FB...

Buku teks and buku tulis...
 
Nampak tak?  Semalam kan takde pica buku tulisnya so mungkin ada yang tak bleh nak imagine macamana rupa paras buku tulis tu kalau dah tampal tampal sticker tu...
 
Then tengok pica tu lagik siap dengan kat timetable pun menggunakan colour coding sticker yang sama...  Mudah sangat kan... 
 
So jom buat camnih untuk anak anak...
 
Cuma rasanya di awal bulan persekolahan nih dikhuatiri ada perubahan jadual waktu macam tahun tahun sudah jadi me nak tunggu February nanti untuk apply kaedah nih...
 
Sekali lagik siapa pun yang empunya idea asal and pica di atas me ucapkan terima kasih...
 


Password Untuk Anak Sekolah Pulak...

 
Dah tengah mood baru naik sesi persekolahan kan jadi citer citer berkisarkan skolah je la yea...
 
Dapat dari WhatsApp...
 
Kali ini nak share mengenai PASSWORD atau KATA LALUAN...
 
Cer baca artikel kat bawah ni untuk lebih pencerahan password tu untuk apa...

 
Bernas jugak idea ni kan...
 
Ialah malang tak berbau jadiknya parents kena la lebih pro active and cari solution macam mana nak membendung kejadian yang tidak diingini daripada berlaku... 
 
Apa kata kalau dari satu password kita tambah jadi 2 pulak...  Manalah tahu password pertama si penyangak tu teka teka bleh terkena plak...  Yang kedua mesti tak bleh nak tembak lagik dah...  Hehehe...  Idea me jek (^^,)...
 
Nak rely 100% ke pihak sekolah pun payah jugak kan, jadinya sama sama la saling membantu, memberi idea dan mencari penyelesaian...  Ewah skema pulak me menulis nih...
 
Hocay, bleh praktikkan kalau berminat...  Ke kalau ada idea lain yang lebih brilliant share share la ye...


Idea Kemas Jadual Sekolah...

 
Sekadar memanjangkan dan berkongsi...
 
Nak bagi credit pada real owner tak tau pulak siapa ownernya...  Ada blog yang dah publish entry nih pun takde letak credit to owner...  Katanya dapat tips ni last year dari FB blogger...
 
Maka, sesiapa yang empunya idea and pica nih, me minta maaf dan minta izin yea untuk share kat sini...  Sama sama berkongsi ilmu dan idea yang memang bagus nih sebab me pun tak pernah terfikir nak buat macam nih...
 
Anak 3 orang sekolah, memang praktikal sangat buat camnih...

http://www.sw33tdarling.com/2015/01/tips-susun-buku-sekolah-anak-ikut-jadual.html

Ini blogger yang buat entry seperti pica kat bawah...
 

Meriah buku terus rasa lebih bersemangat nak pergi school gitu...
 
Ideanya dengan menampal sticker kaler kaler di buku mengikut hari... 1 kaler untuk 1 hari..   Contoh hari Ahad kaler hijau, Isnin kaler Pink and so on untuk 5 hari persekolahan...
 
So nanti nak kemas jadul ikut saja kaler sticker tu...  Kalau kaler hijau untuk Ahad, semua buku yang ditampal sticker kaler hijau boleh dimasukkan ke dalam bag sekolah...  Takdelah sibuk nak baca satu persatu...
 
And bleh jugak dipraktikkan untuk buku tulis yang banyak tu...  Buku tulis lagi lah semua sama je kan cuma kita tulis subjek je kat depan so kalau guna sticker ni senang sket...  Lagi better kalau kat sticker tu ditulis singkatan subject...  Contoh Bahasa Malaysia tulis BM...  Nih idea saja kalau nak buat...  Tiada paksaan (^^,)...
 
Anak anak me dah besar memang me dah tak amik port susun kemas jadual nih tapi memandangkan this year Harraz baru year 1 maka memang me lah yang jadi tukang kemas bag dia nih...  This year tak bleh nak mengarah arah kakak kakak sangat sebab kedua dua anak me akan menghadapi peperiksaan...  Yong PT3 and Hazel UPSR...  So memang kasik dorang kesemua masa adalah hak milik mereka sepenuhnya gitu...  Mama bagi masa untuk study hocay bukan masa untuk layan Korea hehehe...
 
Apa apa pun idea kat atas nih memang sesuatu yang practical...  Terima kasih pada penyumbang idea...
 


Doraemon Festival Pulak...

Eh?  Betul eh festival?  Entah me yang memandai tulis ekekeke...
 
Ini pun event December 2015 jugak...
 
Berderet banner Doraemon nih kat area rumah me...  Memang kalau lalu mesti Harraz tanya "Apekebenda tu?" 
 
"Owh pameran Doraemon"
 
"Kat mana ma?"
 
"Erm...  Kat City Square..."
 
"Jomlah ajak papa pergi..."
 
"Eh jauuuhhhhhhh tu City Square...  Takde maknanya papa nak bawak..."  (^^,)...
 
Maka asal lalu jek mampu tengok je la pica Doraemon yang berderet deret kat tepi jalan tu...  Kesian kan...
 
Then one day...  Petang Ahad amik kat rumah Kak Mas... 
 
Budak dua beradik nih kemain happy terloncat loncat... 
 
Wahhhh!!!  Sudah berjaya pergi Doraemon lar...  Baik sungguh lar hati K.Mas...  Bawak lah sebab tak sampai hati, kesian budak 2 orang nih asal lalu kat banner tu asyik la cakap jom pergi jom pergi...  So Ahad Uncle tak kerja tu yang zass dorang pergi tu...
 
Pica mesti lah ehsan K. Mas kan... 

Skema jer Harraz... 





Nih semua dalam tu ada orang...

Bajet comel la tu Riaz eh...

Patut kena tambah Uncle nih dalam pica...


 
Siap buat frame pica Doraemon...  Siap dapat baju Doraemon sorang sepasang lagik... 
 
Terima kasih kak, bawak anak anak me jenjalan...  Nak tunggu mak pak dia memang tahun depan pun tak tentu dapat pergi ekekeke...
 
Memang confirm tak dapat la sebab pameran tu pun dah abis lar ni...
 
Baju Doraemon tak sempat basuh masing masing dah pakat pakai...