Selfie, Pica Makanan & Sakit Mental...


Dah lama tak tampal pica makan makan di pagi Khamis sempena Yassin...  Hari ni terajin pulak nak tampal...
 
Ada orang kata orang yang suka amik pica makanan sebelum makan, pica masakan and kemudian dishare di laman sosial sebagai satu penyakit mental...
 
"Adakah anda selalu mengambil gambar makan yang dihidang atau dimasak dan memasukkan foto tersebut ke dalam laman sosial atau internet?

Jika selalu, anda mungkin mengalami masalah psikologi kerana satu kajian pakar mendapati, kecenderungan individu mengambil dan menyiarkan gambar makanan mereka disifatkan sebagai 'sakit mental'."
 
Itu katanya kat atas tu...  So sakit mental lah me eh kekekeke...
 
Sedap nyerrrr...  Pagi pagi dah kena nasi minyak, pudding cocktail, air sirap and buah buahan...
 
Takpe sebab dah lama tak sakit mental hari ni kita mementalkan diri...  Dah lah memang lapar sebab malam tadi makan lauk telur hancur letak sos jek...  Makan pun dah pukul 12:00 tengah malam...  Uikssss...  Patutlah badan terasa gemuks lately nih...  Tak agak agak pukul berapa nak makan nasi...
 
Lepas makan baru terhegeh hegeh nak iron baju...  Lepas tu pening nak cari tudung matching...  Terus rasa menyesal tak beli shawl curve end yang kaler memang dah matching sangat harga RM10 jek kat Kipmart semalam... 
 
Nasib baik tetiba teringat ada shawl leopard kaler bleh ngam...  Shawl leopard yang me beli kononnya nak pakai trip ke London tu tapi tak pakai sebab sampai lambat...  Itu yang berglitter shawl jek sepanjang masa...
 
Hari ni baju ditailor khas oleh Felinna Boutique... 
 
 
Click atas tu...  Macam macam jubah ada...  Pilih je mana suka...
 
Time bulan September tu Felinna ada buat sale giler giler murah semua jubah/dress tak kira dari normal price berapa jadi RM90 sahaja, bersempena dengan bulan ulangtahun owner nya...
 
Gempak kan...  Sekarang pun ada sale lagik tapi dah tak dapat lah RM90 tu...  Nasib dah dapat sehelai cukuplah buat ada ada...
 
Nih jubah Amanda me...  Actually mula mula order kaler kod coklat natural tu tapi tak ada stock so me tukar kod kale purple...  Nasib baik kaler in real tak megecewakan...
 
 
Basic jubah ada zip kat depan untuk nursing and ada prada lace di lengan...  Prada lace grade berapa tak tau sebab me tengok memang tak sama dengan Prada lace baju raya anak anak me tempah kat Bandung tu... 
 
Tapi yang penting selesa je pakai Amanda nih...  Kain pun walau nampak macam kain baju melayu biasa tapi rasa sedap di pakai, sejuk tak panas...
 
Sampai office ada pulak yang berkenan...  Itu memang perkara biasa kan...  Kalau me pun tengok kengkawan pakai baju shawl cantik mesti la kepohchi jugak nak tau beli kat mana...
 
Last sekali pica puan rumah...
 
Pica kedua yang ada dalam handphone baru me selepas Nour Sofea tu...  Serius tak reti nak adjust macam mana... 
 

Dah macam muka orang kena demam kuning dah makcik dalam pica nih kekeke...
 
 

Nak Set Appointment???


Poyo giler entry nih...
 
Fakta kenapa me prefer jumpa orang, appointment, meeting, pada waktu pagi, lunch hour atau sebelum pukul 2:00pm... 
 
Sebabbbbb..........................................  Time time tu mekap masih melekat lagik kat muka, takde lah jumpa orang dengan muka horror serabai giler...
 
Sebabbbbbb..............................  Lepas solat Zuhur me takde maknanya nak menampal nampal mekap kat muka...  Muka memang seadanya je la kalau belah petang tu...  Takpe bukan ada secret admire pun kat office nih, eh bleh gtu kekeke...
 
Dulu me ada boss yang memang dari mula masuk dah bagitau me dia tak suka staff dia serabai selebet...  Amboi menyindir me ler tu kan...  Mesti masa mula mula tengok me dia terkejut beruk sebab apa hal la buruk benor muka staff dia nih (^^,)...
 
Lepas Zuhur memang me tepek loose powder je pakai gloss sarung tudung siap...  Nampak sangat nih nak mengaku yang muka kalau tak mekap memang giler buruk...  Ialah memang me bukan type yang natural beauty, tabur baby powder jek muka dah glowing mowing memancar mancar...
 
Kulit muka pulak jenis tak bersih, berbintik sana sini, bekas jerawat, jerawat, freckles sumer pun ada la mak nenek dia nih duduk bertepek kat muka...
 
Pakai product apa pun sumer sama tak jalan...  Dari yang murah sampai ke mahal, dari jenama terkenal yang berderet kat counter gedung terkemuka sampai ke kiosk kat mart atau online sumer pun sama jek takde beri perbezaan...
 
Untunglah orang yang boleh serasi dengan sesuatu produk...  Bila pakai muka jadi glowing 10 batu pun dah nampak memancar mancar jelitanya dia...  Bila me pun try produk yang sama hampeh sokmo...
 
Lagik satu rasa kagum bila terima jawapan  muka glowing sebab wudhuk ie air sembahyang jek...  Mesti type setiap jam pergi amik sembahyang nih...  Tak pun air sembahyang sentiasa melekat, batal je terus gi amik, batal je terus lari lari pergi carik pili air...
 
Dulu time me sekolah ada sorang member ni, member baik me...  Memang rajin ini orang amik air sembahyang...  Amik air sembahyang bila tiba masuk waktu solat, itu biasaaaa...  Tapi masalah problemnya amik air sembahyang je, sembahyang nya tak...  Alasan, macam retis ler nanti muka bercahaya dengan wudhuk...
 
Eh eh...  Berjela pulak makcik membebel...  Apa apa pun tatap lah muka makcik yang memang makcik pakai mekap nih...  Tapi sekarang dah tak pakai eyeshadow melainkan nak pergi majlis tertentu jek...  Kalau outing outing, gi kerja ke memang malas dah...
 
Jangan lupa amalkan amik air sembahyang yea...  Jangan rajin amik air sembahyang jek tapi tak sembahyang...  Solat tu tiang agama bak makcik yang selalu membebel kat anak anak "Solat tu tiang agama, kalau tiang pun tak ada nak sangkut kat mana amalan lain yang dibuat..."
 
Hamboi fefeling ustazah pulak pagi nih (^____^)...
 
Another shawl by Chenta Qaseh...  Suweet sangat kaler nih...

Muka ada tepek foundation Loreal, loose powder Revlon...

Eyeliner Avon, memang feveret nih tak kan berpaling pada yang lain, murah pun murah...
Kaler Magic Lipstick Avon jugak (^^,)...  Ini je la satu satunya lipstick Avon yang me bleh pakai, kalau yang lain tu memang kering bibir tak tahan...  Yang nih very lite...

Pastu tepek lip balm Maybelline...   


Siap, jalan eh eh dah sampai Jusco Kulaijaya dah...
 
Tukang amik pica tak nak masuk skalik sebab perasan muka tengah buruk sebab tak pakai apa apa sebab lagik tengah dalam proses menukar produk penjagaan wajah...
 
Itu yang sekarang memang makcik dia nih kagum sebab dia tepek baby powder jek muka dah glowing...
 
Giler tak jeles makcik nih sebab dulu me dah try produk yang dia guna tapi muka terus naik rashes yang lepas tu jadi jerawat sampai sekarang tak abis abis saki baki dia...
 
Eh eh cop cop...  Rasa macam pernah buat lar entry macam nih dulu kekekeeee...


Sale By Zefiks Collection... & Radiusite...

 


Nak share sale by Zefiks Collection...  Ended 12amm hari nih yea, tengah malam karang tu...
 
Copy paste status Zefiks Collection...
 


"Kwn2! Zefiks ada buat SALE giler punye MURAH! JOM!"

Semuanya utk ANDA! Jangan lps peluang ini..SALE tamat pada 08.10.2014 (12mlm), pastikan jangan terlepas ye.

Jika terlepas memang merana lah hidup anda kerana selepas ini harga item2 tersebut KEMBALI NORMAL!

Utk segala detail boleh refer di album SALE
 
Kalau suka boleh click di FB (^^,)...
 
Memang dah lama usha one of d dress  tapi sebab harga macam tak berapa nak ngam tu yang setakat jamu mata ajek...  Then lepas tu tengok tengok turun harga lagi dari RM189 jadi RM155 tapi sabar lagik sebab masih rasa tak ngam...  Tiba tiba pagi ni tengok dah jadi RM119 pulak...
 
Ha tak reti reti lagik nak click...
 
Ni antara yang ada... 
 






 
 
Kalau nak jamu mata click yea...
 
Owh bte Radiusite pun ada online sale...  Boleh lawat website www.radiusite.com.my...
 
Tapi nak bagitau website memang jem memanjang...  Click lapan ploh lapan kali pun tak lepas, fed up makcik...
 
Ni dari FB Radiusite...
 
Hari ini bermula online sale!! Jom layari di www.radiusite.com.my dan klik pada column "SPECIAL" dan boleh shopping item yang anda suka. Cepat grab sekarang sementara stok masih ada, sale sehingga 30% jadi jangan lepaskan peluang

Jom follow instagram kami http://instagram.com/radiusite

Happy Shopping All...
 


Cerita Handphoe, FNJ Nour Sofea & Selfie...


Dah lama tak belanja pica selfie...
 
Banyak sebab salah satunya sebab handphone rosak hantar betulkan amik masa almost a week...  Then dapat handphone baru sebab nak menunggu lama sangat...  Tapi handphone biasa biasa jek la...
 
  Teringat my first reaction masa nampak d other half tengah godeh godeh handphone baru adalah macam takde perasaan sebab nama handphone tu me tak minat...  Pergh...  Sungguh tidak sopan makcik kan berperangai begitu... 
 
Bila tersedar macam tak tahu nak bersyukur cepat cepat istifar, muhasabah diri dan buat buat muka manis and tanya la apa yang patut buat manis manis mulut...  Kekeke lawak eh...
 
Jangan nak berlagak sangat lah makcik...  Syukur ada handphone baru sementara nak tunggu handphone 'Samseng' awak tu hantar masuk hospital...  Lepas tu yang membuat rasa insaf terlebih tu sebab d other half pun beli satu untuk diri dia sendiri and yang 1 version lower than mine...  Oleh itu tak reti reti lagik ke nak bersyukur dan ucapkan terima kasih? 
 
Yea yea thank you B, lain kalik belikan lagik (^___^)...
 
Me memang type tak amik port nak beli sendiri handphone nih...  Duit dikeluarkan untuk beli handphone adalah no no no...  Jadiknya satu dua hari time 'Samseng' takde tu tak berhandphone lar me...  Buta sekejap dunia WhatsApp, game, online FB, selfie...  Anak anak pun aman takde berebut nak main game kat handphone mama...
 
Handphone baru, bila amik pica jadik rupa macam ini, kat bawah nih...  Bukan 360, memang ori camera yang dah siap sedia ada...  Banyak pica me amik pastu delete amik delete amik delete sebab rasa macam muka tak cantik kehkehkeh...  Sudah memang muka tak cantik ada hati nak salahkan camera (^^,)...
 

FNJ Nour Sofea Pepero...
 
Selit selendang dalam brooch besar and brooch kecik kasik pin sebelah kanan kepala... 
 
Kaler Pepero nih glemer sungguh...  Mula dari Aisya yang jadi buruan tapi me ada satu ni je la...
 
Nour Sofea yang takde awning and me mengharapkan ianya boleh buat muka makcik yang tak cantik nih jadi muda belia sikit lar...  Tapi bila pakai rasa macam tak cantik...  Setelah banyak kali mengetest dan mengadjust maka me telah jumpa solution nya iaitu pakai inner magic dulu kat dalam tu baru sarung Nour Sofea...  Dah pakai inner magic me siap kasik kelepet lagik tepi tu macam pakai tudung bawal pulak dah hohoho...
 
Tak lama lepas tu FNJ pun kluarkan awning khas untuk Nour Sofea tak mahal RM10 tak masuk postage...  Agaknya ada ramai lagik pemakai yang mempunyai masalah sama macam me...  Type muka tak bleh pakai tudung Syria, sekurang kurangnya nak jugak ada sikit muncung...
 
Lagi satu nak bagitau yang bahagian belakang Nour Sofea nih agak panjang/labuh...  Sampai me rasa macam na mencecah pinggang and tak sepadan dengan bahagian depannya yang pendek...  Yang pepero me pakai ni hocay tak labuh sangat tapi me ada lagik sehelai kaler hijau/peach memang pakai terasa labuh ke pinggang hahaha...
 
Kalau me terror bab mengalter nih memang dah lama la me kasik potong bahagian belakang dia...  Tapi sebab buta bab bab menjahit nih maka redha je la pakai seadanya...
 
Apa apa pun me suka je FNJ...
 
 


Happy Belated Birthday Riaz Aishiteru...


Wow!!!
 
Pinjam calendar sat bleh?  Tengok tengok...  Dah bulan October daaa...  Birthday Riaz 29/08 tawwwww...
 
Kekeke berapa banyak punya belated daaaa...
 
Tapi kami sefamily dah celebrate awal dah time besday Riaz...  Dah makan besar gitu...  Cake pun ada tapi satu slice ajek...  Cake yang besar jek belum kasik potong...
 
So sempena Hari Raya Aidil Adha ramai la berumahtangga kat rumah Mem sebab Hari Raya tu my niece nak bertunang...  Tu yang mengambil kesempatan nak potong cake Riaz...
 
Plan baik punya dari pagi pukul 9 pagi me dah bersiap tapi last last pukul 8 malam jugak baru nampak pintu rumah Mem...
 
Dari birthday boi pakai baju cantik sampai dah salin baju tido (^^,)...
 
Kali nih cake tajaan Secret Recipe flavor Strawberry Vanilla...  Cukup sekalik jek ye anak anak...  Buat memenuhi permintaan bebudak yang nak sangat cake nih...
 
Padahal jujur cakap tak sedap mana pun...  Baiklah makan chocolate indulgence sepuluh kali...  Harga RM127.00 tunai...  Chocolate indulgence baru RM80++ jek...
 
D other half pun terpaksa rela je makan cake nih, kesian kekeke...
 

Besday baby dengan Abang Harraz...
 
 
Siap tepuk tepuk tangan nyanyi lagu happy birthday untuk diri sendiri...
 


Rasa nak cubit sploh kali...
 
 

Muka memang memanjang excited...
 
Hocay habis sudah penutup besday tahun 2014...  Sehingga berjumpa lagi di tahun 2015 jika panjang umur dan diizinkan Allah SWT...
 
***Sudah kehilangan aura untuk menulis kerana sepi itu INDAH***
 
Hahaha giler poyo...

 

Good Daughter Hana...

 
My latest addiction of K-Drama...
 
Pukul 10:20pm mesti  kasi semua kerja rumah settle...  Lepas tu dah bleh melingkau kat depan tv...  Kalau laundry tak siap lagik takpe jangan risau, nanti pukul 11:45 malam kita bleh pergi sambung habiskan buat laundry (^^,)...
 
Dekat One HD tajuk citer nih Good Daughter Hana... 
 
Nah baca cket plot dia...
 
The Jang family owns the Hwangso Soy Sauce Factory, which has been making soy sauce for two centuries. When the patriarch's son dies in a train crash, Jang Ha-na, the family's fourth daughter, is chosen to be its next successor. However, because of the tradition of passing the ownership of the company only to a male heir, Ha-na is raised as a boy and must disguise herself as the family son called "Jang Eun-sung" in order to inherit and prevent the factory from being taken over by her mother's scheming rival and her two children as well as a rival competitor.
 
And layan satu OST...
 

Jo Eun Ae (조은애) - 그런가요 (A Well Grown Daughter OST Part.1)
 
 Casting...
Park Han-byul as Jang Ha-na
Lee Tae-gon as Han Yoon-chan
Jung Eun-woo as Seol Do-hyun
 
Jung Eun Woo tu adalah  hero favourite me yang mata kecik sebelah tu...  En. Choi dari citer Bride Of The Sun yang me pernah tampal OST kat sini dulu...
 
Baru semalam Risha tanya me agak agak ending dia macam mana...  Dengan confident cakap mestilah dengan hero yang me suka tapi hari nih me dapat tau yang ianya adalah sebaliknya...  Eh eh terciter plak hahaha...
 
Kalau minat memang bleh layan sangat citer nih...
 
Kalau tanya me, memang character Lee Tae Gon as Han Yoon Chan adalah sangat cool... 
 
Hocay kasik click satu kalik...




Owh Cerewet Ke Me???


Bahana online shopping kan...  Mana boleh nak tengok, belek, kelebek, pegang, gosok barang yang kita dah berkenan...
 
Memang mengharapkan tengok pica yang diupload seller jek la...  Berkali kali tengok memang cantik tertarik sangat lar...  Pulak tu harga pun harga jualan mega la sangat...
 
Ditambah lagik bila baca review dari buyer semuanya pun berpuashati, excellent, bagus, terbaik, daebak sungguh...
 
Terus nafsu nak membeli itu pun datang berasak asak... 
 
Sekejap dia restock dah sold out, kejap lagik restock sold out lagik tak ker memang betul produk tu hebat...
 
Maka dengan excited makcik yang termakan asakan nafsu ni pun order lar jugak...  Dah order berdebar debar menanti kehadirannya di pintu office...
 
Dan bila barang dah sampai...  Bukak laju laju and my first impression adalah macam "Owh...  Ini ke yang me order?"  Kenapa ramai yang memuji muji melambung tapi me rasa macam "OWH" saja?  Cerewet sangat ke me nih?
 
Owh mungkin tak boleh menilai dari pandangan mata saja, maybe kena test sarung di badan dulu baru tau hebat ke tak hebat kan...  Tapi kalau first impression tengok pun dah rasa "OWH" macam ni jek material kainnya?  Macam mana nak rasa kehebatannya...  Kekeke apa yang me merepek nih...
 
 
Dan dan terus rasa tak sabar sabar nak pergi Zawara...
 
Tunggguuuu..............
 
Hello orang di sana bila la nak hidupkan road tax si biru tu bleh la kita merambu ramba (^^,)...
 


Nour Sofea...


Akhirnya Cik Nour Sofea selamat dirisik risik dan akhirnya telah dipinang... 
 
Selesai urusan bayaran hantaran, tadi pagi Encik Postlaju pun melangkah masuk menuju ke meja me dengan satu bungkusan di tangan...  Mesti dalam hati dia kata camni "Haish kakak nih asyik nama dia jek apa jugaklah yang dia beli nih..."
 
FNJ Nour Sofea yang pertama dalam koleksi...  Rasa macam dah balik ke awal awal time Aisya kluar, juling tak habis biji mata tengok seller up pica...

Kaler soft pink & blue...  Memang cari kaler nih sebab baju raya ada yang takde tudung nak matching...  Eh apa?  Baju raya?  Raya pun dah abis ek masih gigih cari tudung matching kekeke...

Seller me kali nih punyalah baik hati sangat sangat...  Macam macam dia bagi...

Ada paper bag sampai 2, plastic bag pun 2, tipuware cantik, sampul duit raya pun ada...  Terima kasih banyak banyak sis...  Seller terbaik yang me pernah deal...  Mintak kurang harga pun dapat...  Kalau sesetengah seller tu harus tak layan, ada yang bila kita tanya bleh depo tak, terus tak reply...

Me hari nih...
 
Belanja satu pica FNJ Nour Sara nampak brooch jek la...  Asyik letak pica muka jek nanti ada yang menyampah tahap cipan plak kekeke...
 
Eleh, jangan tak tau, asyik belanja pica tudung pun orang menyampah tau (^^,)...
 
 

Belanja Satu Pica TOTD...


Blanjer satu pica di hari terakhir kerja minggu nih...
 
Hehehe belanja eh...  Slalu sangat tengok kenalan FB up satus guna perkataan belanje tu contoh "Belanja satu last pica rumah sebelum balik..."
 
Me takde la nak belanja kat FB me belanja kat blog jek...
 
Nak belanja pica dengan FNJ Nour Sara...
 
Glemer Nour Sara nih...  Time pergi marhaban raya tu ada jiran tetangga Tanya "Fareeda?"  Me cam biasa bila orang tanya Fareeda nih cam ala ala terkujat cket sebab ingat member tanya nama me, aish dah lama berjiran tak kan tak tau nama, nak kena nih (^^,)...
 
"Ni pun tudung Fareeda kan?"  Nasib baik member rephrase ayat sebab tengok muka me yang buat reaksi pelik..
 
Pastu dot det dot det tanya harga bagai...  Biasalah orang pempuan kan...  Takpe gossip pasal tudung daripada gossip pasal tepi kain orang...
 

Serius awak memang comel Nour Sara... 
 
Tunggu adik beradik kembar awak release Sabtu ni pulak...
 
Tengok pica yang centre tu...  Kali ni me selitkan shawl tu dalam brooch and tarik ke depan jadi ekor berjuntai...  Brooch berantai kecik tu me pin kat tepi kepala sama dengan brooch besar jugak...
 
Hocay sekian, terima kasih (^____^)...
 
 

Secret Recipe For Lunch...


Melangkah ke hari Selasa...
 
Kriuk kriuk kriuk perut berbunyi menandakan minta diisi...
 
Mana taknya semalam dah macam orang puasa makan sesuap dua jek pastu sampai ke malam takde pulak orang baik hati datang nak hantar makanan...  Kalau takat bawak balik dah menjejak pukul 12 baiklah tarik selimut tidur (^^,)...
 
Hai merajuk ker?  Ehehe tak merajuk suka sangat sangat...
 
Dah almost tengahari ada orang tu borink kat tempat kerja maka laju laju lar ajak pergi makan tapi cik kak tu senyap je tak respond...  Tengok tengok dah sampai bawah office...
 
Masa terhad maka so kena pergi makan kat tempat yang dekat dekat jek, ke Seceret Recipe ler kita...  Actually memang nak makan kat sini pun (^___^)...
 

Terima kasih Cik Zetty Amirah bawak ucu naik keter kaler biru...  Syukran senang makcik sekarang nak berjalan ngehngehngeh...
 
Makan makan jangan malu malu...
 
Sampai office almost 230pm...  Hello bos, dah makan (^^,)...
 
Hocay nanti set dating lagik nak gi shop shop baju kerja pulok...


Cuci Cuci Mata...


Isnin yang senyap sunyi kat office macam di landa garuda bleh gitu?
 
Giler tak borink dibuatnya...
 
Tengok tengok boss pun sepanjang pagi hilang tak dapat dikesan dah pukul 3 petang baru naik balik...
 
Yang lain cuti la mc la pergi hantar document la ada urusan luar lah...  Memang sunyi jek office...
 
Jadiknya nak share untuk cuci cuci mata...
 
Ini diberi nama Fareeda Nour Marrisa la pulak...  Haish macam macam eh...
 
Sekali tengok macam sama, dua kali tengok pun macam sama jek...  Tapi katanya tak sama ater nama pun dah beza satu Nour Marrisa satu lagi Nour Sofea...
 
Tunggu eh release dengar khabarnya mid September nanti...
 
So sekarang masa untuk cuci mata dulu...
 






 
Jangan tak tau sekarang nampak pica Aisya ke Mariya gojes di up pun me buat tak nampak...  Kadang harga memang berbaloi baloi tapi buat buat tak tau jugak...
 
Memang kental sungguh la jiwa now nih, syabas buat diri sendiri...
 
Tunggu lah tengah bulan nanti yea hohohohoho...