Diari Berbuka...


Pejam celik pejam celik sudah masuk ke minggu terakhir Ramadhan kan...
 
Dan sehingga ke hari ini baru dua kali (baca betul betul sekali lagik eh), dua kalik me tak memasak...  Hebattttt...  Kehkehkeh puji diri sendiri tak henggat...  Yang satu kali dapur tak berasap pun sebab birthday me kan...  Kalau birthday tak jatuh dalam bulan puasa ada harapan dapat full mark nih...  Yang satu kalik lagik sebab lauk basah dalam fridge dah zero... 
 
Tapi hari ini cuti memasak lagik, yeahooooooo!!!  Takde special occasion pun cumanya kariah Impian Height buat majlis iftar di surau...  Me tak pergi pun d other half je la wakil...  So dah d other half tak buka puasa kat rumah semangat nak memasak tu jadi zero lah...  Penyelesaian paling mudah beli je la...  Senang sket pinggan kotor pun tak banyak...
 
Menu ketuk ketuk Ramadhan me simple jek...  Ialah berbuka bukan banyak sangat nak makan pun lepas tu bukan type makan berulang...  Makan time buka dah kenyang masing masing...
 
Antara yang me masak sepanjang Ramadhan ni lauk lauk simple je macam asam pedas ikan pari, singgang ikan parang, udang sweet sour, sambal sotong, sotong masak kuning, ayam kicap, asam pedas ayam, ikan lemak cili padi, sup ikan merah, sambal ikan merah/kurau, ikan goreng je pun pernah lepas tu masak sayur petola dengan cicah sambal belacan pun jalan...  Eh eh ulang ulang lauk tu je eh...  Ha sardine pun pernah sekali sebab takde lauk basah tu lah...  Lepas tu adalah sayur tak yah lah list kat sini plak sayur apa malas me nak type...
 
Actually d other half takde lah cerewet mana pun yang penting masak...  Ada sekali tu balik dari rumah mem dah pukul 6 petang dengan lauk tak defrost lagik tapi tetap jugak kena masak...  Redha je la masak apa yang boleh...  Ngam ngam siap masak lauk atas dapur azan pun berkumandang...
 
So hari ni walau mood boring baju raya tak siap tapi gembira macam nak lompat bintang sebab balik je sampai rumah nanti bleh melingkar lingkar kejap...  Kalau tak tu sampai rumah je terus terjah dapur... 
 
Baju raya tak siap pun tak siaplah...  Janji hari ni tak masak bahahaha bleh gitu?
 

Sedih...


Sedihlah jugak nih...  Terus macam blurrr...  Hahaha melebih siap nak blur blur...
 
Tension lar baju raya tak siap...  Tailor kata mesin dia rosak...
 
Siap suruh bawak balik baju tu...  Kalau bawak balik pun  nak campak ke mana?  Tailor sume dah tak amik tempahan raya der...
 
Alamatnya pakai baju recycle je la...
 


Buka Puasa Sudah...


Setelah sekian lama berpuasa akhirnya terbuka pulak...
 
Sedang dalam misi menghunting FNJ Nour Sara...
 
Memang meleleh air mata tengok...  Dalam takde kaler matching dengan baju raya tu terjebak jugak beli sebab dapat harga mengancam terancam...  Takpe takpe kaler baju matching kita citer kemudian yea...
 
Memang excited nak tunggu sampai...  Sekali tu bleh plak eh ini kali poslaju nak buat pecah record tudung tu amik masa seminggu nak sampai...  Nasib sampai dalam keadaan sihat walafiat tiada cacat cela...  Bajet banyak barang la tu nak raya kan itu yang sampai seminggu...
 
Purple lagik... 
 
Banyak benar tudung awning kaler pepel...  Tak pepel pink...
 
Semalam test test anak anak sumer kata lawaaaaaa...  Lagik cantik dari FNJ Aisya katanya...  Siap tanya beli sehelai je ke?  Dan dan mama dia jawab "Esok mama beli lagikkkk..."  (^^,)...
 
TOTD takde la kata tudung raya kan kena tunggu raya baru bleh pakai...  Sekarang duduk diam diam dalam tipuware...
 
Me like Nour Sara (^_____^)... 
 
 

Mensyukuri RahmatMu...

 
Saat tiba tiba sesorang muncul di hadapan me dengan sejambak bunga di tangan dan berkata "Cik Coco, Ada penghantaran bunga..."
 
Serius me macam blur blur...  Bunga?  Ini hari berapa haribulan Cik Bedah???
 
Hahaha...  Mengada eh nak blur blur bagai...  Haruslah blur you sebabnya bunga tu sampainya belated...  My birthday adalah last week... 
 
"Mimpi?"  Me whatsapp si penghantar...
 
Dan si penghantar reply dengan icon senyum berkaca mata hitam...
 
Belated pun belated lar yang penting ingatan...
 
Jangan lupa plak date ke JPO yang telah diwar warkan tempohari ye, kekekeke...
 

Celebrating my 39th birthday...  Well age is just a number... 
 
Tak payahlah nak sorok sorok memang dah tua pun...  Nasib baik sedar (^^,)...
 
 Birthday dapat bunga, dapat baby baru dapat bunga, attend orang lain punya convo pun dapat bunga... 
 
Kalau hari hari dapat bunga pun me rela...


Cerita Sehari Sebelum Ramadhan...


Hari ni sudah Ramadhan ke berapa nak?  Ramadhan ke 10 makcik, InShaAllah...  Mak aih punya la peruk citer nih eh...
 

15th June tempohari birthday Cik Risha tapi tak dapat potong cake pun sebab d other half g over d sea...  Sampai dah nak puasa baru lah dapat potong cake...  Itu pun takde masak masak and ajak sesapa...  Beli cake pergi umah MIL and potong kat sana...  MIL pun cuma masak nasi goreng je hari tu...  Sebab semua kebuluran laju je ngap sekejapan dah licin mangkuk...
 
Lepas lepak lepak kejap pergi umah Mem pulak...  Actually pergi umah Mem nak hantar baju bajan yang dah tak mahu digunakan...  Bukan baju bajan buruk tau...  Ada yang belum pakai pun ada...  Dah masing masing tak nak...  Daripada terperuk dalam gerobok baik kasi kat sesapa yang lebih memerlukan...
 
Berplastic plastic penuh bonet kereta...  Tapi yang peliknya dah berplastic plastic letgo gerobok tak clear clear jugak acaner tu?
 
Baju kurung ada la tiga empat helai je me masukkan dalam plastic tu yang lain bila tengok tengok macam sayang padahal tak pakai pun kan...  Takpe tunggu next year punye sessi mengemas plak eh tak pun nanti before end year after raya ni akan ada satu lagi sessi mengemas...  Time tu memang secara besar besaran lah kiranya...  Satu rumah mahu kasi kemas...  Ayoyoyo belum kemas lagi sudah bleh bayangkan bertapa penatnya...  Sesapa yang baik hati nak tolong tu meh la datang umah ye...
 
Lepas lepak lepak kat umah Mem balik lah...  Malam nyer dah start terawikh esok dah puasa...
 
Malam lepas terawikh kami berdedai pergi lepak kedai belakang kasi isi sama perut...  Kesian satu hari hanya makan nasi goreng dengan roti je...
 
Puasa puasa nih tak bleh jamu tekak kan jadi jamu mata tengok pica je la yea...
 
Secret Recipe jugak mari... 

4 beradik... 

Cik Hazel memang lain dari yang lain...

Eh eh pakat tido ke haper nih...


Cheeky jek...





 
Happy Birthday Yong...
 
We Luv U...


Anjakan Paradigma...


Sebelum Ramadhan itu hari office me ada anjurkan kursus bertajuk Anjakan Paradigma oleh Ustaz Elyas Ismail dari program Tanyalah Ustad...
 
Best and touching sangat...
 
Tapi mungkin me je dengan partner me yang terover over...  Kami berdua siap buat drama airmata time ada satu sessi tu bila kita kena doakan apa yang kawan kita hajati dalam kehidupan, kerjaya, diri sendiri dan keluarga...
 
Yang paling kelakar bila time Ustaz tanya soalan pada peserta, tiba kat me tiba tiba Ustaz cakap "Farida?"...  Semua macam heran and berteka teka kata eh eh camner ustaz tau nama me...  "Maksud saya tudung Fareeda kan?"  Kahkahkah abis satu class bantai gelak...  Ustaz bukan nak soal me pasal topic berkaitan pun tapi nak tanya tudung jek...  Haru...  BTW nama me bukan Farida ye cuma ala ala jek (^^,)...
 
So dah habis kursus nih agak agak beranjak ke tak paradigm me nih? 
 
Menu minum pagi...  Haish tengok time puasa puasa nih memang lapar sungguh...

Ustaz Elyas in pink karer...

Bagusssss... 
 
Bukan senang nak belajar camnih...  Last two years me pergi penceramahnya Datuk Fadzilah Kamsah...  Memang jauh sangat perbezaannya...  Ialah lain orang lain cara menyampai and mengajar kan...  Me vote for Ustaz Elyas...
 
Malamnya pulak dianjurkan ceramah di Masjid Tampoi Indah...  Terbuka kepada semua and kami sediakan makan malam untuk para Jemaah...  Mula macam tak pergi sebab bukan tak nak pergi tapi macam tak boleh nak pergi sebab d other half takde...  Tapi pergi jugak angkut budak perempuan dua orang nih and boboboi dua orang tinggal umah Kak Mas...
 
Me solat maghrib dekat rumah and lepas tu baru pergi... 
 
Perut memang tengah berkeroncong sebab belum makan...  Nasi hujan panas...  Sedapppp...
 
Malam tu balik rumah dah pukul 1115 macam tu dengan ada ikan dalam tong duduk dekat kerusi depan rumah, Ah Chai hantar d other half kirim...  Dah malam malam buta kena bersihkan ikan pulak... 
 
Settle sumer bleh lepak lepak baring and sms sms d other half...

Makan??? Puasa...


Hehehe tajuk takde kena mengena dengan ini cerita...  Citer citer hari hari terakhir sebelum kedatangan ramadhan Al-Mubarak...
 
BTW selamat menyambut Ramadhan all...  Hari ini hari ketiga kita berpuasa, InShaAllah...  Semoga dipermudahkan segala urusan ibadah kita dan diberi kesempatan berjumpa dengan bulan yang mulia ini lagi pada tahun akan datang...
 
Mood kerja bulan puasa biasa jea macam hari hari biasa jugak...  Cuma waktu rehat telah dipendekkan dari sejam ke setengah jam bagi memberi laluan kami balik cepat...  Kalau balik macam biasa 545 baru nak bye bye office pukul berapa nak sampai rumah...  Bila masa pulaklah nak menyinsing lengan kat dapur...  So sekarang 445 dah bleh start engine kereta and vrooommmmm...
 
So sebelum puasa tu kami buat besday office selepas bacaan Yassin pada hari Khamis...  Lapar?  Nak tengok tak apa me makan?  Tak nak???  Kekeke...
 
Amacam?  Ini baru soto dengan kengkawan dia...  Ada lagik tu nasi lemak sambal tumis telur rebus, paru goreng, kuih muih isk isk isk...  Kenyang sampai balik rumah...
 
Selfie hari tersebut... 
 
FNJ Sweetluv Sofea...  Kesian dia nih tau berbulan beli terperuk dalam tipuware tu biasalah kan tapi tersadai kat bilik bawah yang macam store tu takde diambil peduli....
 
Sekali dah pakai eh eh perasan lawa pulak lar kekekeke...  Maksud me tudung hocay...  Time beli dulu actually berebutkan broochnya tu gitu...
 
Menyesal biar dia terperuk sebab bajet beli dah beli tu macam tak cantik je dia nih... 
 


Jatuh Suka Lagik...


Terkebil kebil mata melihatnya...
 
Sejak berikrar kali terakhir tempohari untuk kuatkan semangat memang me masih berjaya hingga ke hari ini...
 
Tapi lately rasa sungguh sungguh tergoda...
 
Hai la awak si kenapa awak tersangatlah gojes hingga buat saya terfikir fikirkan awak...
 
Nasib baik penyelamat nya sekarang nih me rasa semua kaler combination takde yang matching dengan baju raya...  Kekeke poyo eh...  Dulu main beli je takde fikir kaler baju pun sekarang sudah pandai berfikir pun makcik bagi mengelakkan pembaziran...  Syabas!!!
 
Tapi kalau dah terkenang kenang je ada jugak yang me meminang barang sehelai dua,  lepas tu beli la baju yang matching plak kan...  Ha ha haru...  Tak pasal pasal nak kena beli baju lagik, baju raya last year pun ada selai tak pakai sebab penyakit "SAYANG" sangat (^^,)...  Giler sayang sampai tak pakai...  Perasan macam baju tu cantik sangat sampai save the best for last gitu, last lastnya tak pakai...
 
Presenting Fareeda Nour Sara by FNJ...  Gojes ter... 

Cara pakai...

Printed Nour Sara...  Seswai sangat nih kalau pakai baju plain...  Droollling...

Mawar cantik tudung pun cantik kaler pun cantik... 
 
Semua kaler pun sebenarnya cantik tapi nasib baik lah fikiran masih mengatasi nafsu...
 
Tapi nak jugak tu buat target untuk dapatkan walau sehelai pun jadi lah...  Buat ada ada orang kata hehehe...  Lagipun this year bajet raya adalah 0 ie ZERO...  Me takde buat persiapan raya pun tahun nih...  Tiada apa yang bertukar...  Semua recycle sahaja...  Kuih raya je yang ada...  Tahun nih langkah berjimat cermat sedang dilaksanakan...  Jadik bleh la kan beli tudung barang sehelai...
 
Nour Sara nantikan kemunculannya di pintu pejabat me (^____^)...



Poyo Ke Gedik...?


Geds nyer...  Ehehe... 
 
Daring sungguh makcik sorang nih eh pepagi dah tampal statement ada orang atasan dia gediks and poyo... 
 
Itu hari time buat biz card tu dah terang terang tulis ada title kat depan tu, takde pulak comment tapi benda lain yang dikomen...  Dah redo and bagi yang baru tiba tiba kata tak nak guna biz card tu sebab title kat depan tu...  Haish tak faham sungguh...  Tak letak nanti kata orang tak hormat, bila letak tak nak pulak lepas tu tak nak inform awal awal...  Tak ke gedik namanya kekeke...
 
Sukati awak lah encik...
 


Bandung Short Trip...


Only 4 of us... 
 
Harraz and Riaz kena tinggal sebab trip nih memang hanya untuk shopping sahaja...  Takde sightseeing, takde camwhoring, takde 'leisure leisuring' (^^,)...
 
Dan lebih memeranjatkan hari yang diperuntukkan pun tak cukup untuk kami shopping bagai nak rak tsk tsk tsk... 
 
Memula nak jadikan citer me la gatal gatal mulut cakap "B, last year kan tak jadi nak pergi Bandung kan, this year jom pergi cari baju raya..."
 
"Bandung eh...  Ok jugak tu ticket pun tengah murah sekarang..."
 
Ingat hanya kami berdua sekali bleh pulak d other half mewar warkan ke member member...
 
Total lebih kurang 7 family and ada yang solo 3 orang means tak bawak family lar...  Ramainya...  Nasib baik time berjalan kami pecah...  Sewa 3 kereta and group me ada 4 family... 4 family pun dah cukup havoc...  Itu yang tak cukup masa tu...  Tak boleh bayangkan kalau me bawak Harraz and Riaz confirm tak dapat nak shop shop dengan sepenuh jiwa...  Dia orang berdua takde pun nak melayan yang budak pempuan dua orang ni pun mak dah feninnnnn...
 
At last me takde beli apa apa sangat pun untuk diri sendiri sebab factor tak cukup masa dan factor sibuk cari kan untuk anak anak...
 
Tak beragak eh baju raya dah settle berderet tapi puasa pun belum lagik...  Cuma tinggal cari and beli beberapa item saja yang belum cukup...
 
So sebab takde nak camwhoring pica pun tak berapa nak ada...  Ada pun tapi macam biasa lah bila dekat camera orang lain entah bila tahun nak dapat tengok...
 
Selfie dulu dalam flight...  Naik Air Asia dari Senai...  Jimat duit flight duit lebih boleh buat belanja...  Jutawan kita kekekeke...
 
Dapat makan nasi lemak Pak Nasir dah pre booked...  Sedap jek licin...  Time balik makan spaghetti bolognaise pun sedapppp...

Sudah sampai airport Bandung...  Sebabkan tengah gemuks maka memang kali ini punya trip bawak baju yang labuh labuh aka mini dress...  Dah terasa macam nak pergi office plak bukannya pergi berjalan jalan...

Tengah loading bag...  Banyak berbag bag...  Bag masing masing besar bagak tapi bila angkat bleh main baling baling 100m sebab kosong...  Bawak bag kosong jek la sebab balik nanti nak isi barang shopping kekononnya (^^,)...

Transport kami Michael Jackson you...  Curlast...  Selesa sangat...

Risha @ hotel lobby...

Ini macam nak tunggu orang sarung cincin merisik je ke haper... 

Tengah tunggu gang gang lain tak turun turun...  Stay kat Aston Braga...  Best hotel nih bersih, cozy...  Breakfast pun sedap jek...  Hari hari me makan jemput jemput dia sebab sedap...  Tetiap hari tukar jemput jemput...  Diaorang panggil bakwan...  Ada bakwan sayur, bakwan jamur ie ikan bilis, bakwan jagung and etc...

Mr. Bean pun ada bukak outlet kat sini eh...  Kedai jual baju souvenir Bandung...  Rugi tak beli katanya tapi me tak beli pun hehehe...
 
Berempat sahaja... 

Berseorangan...  Dapat le mengecek tiset selai kat sini...  Yang lain semua boys punya barang termasuk d other half...  Haish dah dia tukang bayar kan sukati la dia nak beli berapa banyak pun...  Me tukang pilih je...
 
@ kedai kain di Pasar Baru...

Green of envy gitu....

Juling kejap biji mata... 

Semua pun cantik cantik belaka...  Sekali dengar harga pun rasa macam nak juling...  Harga dah naik daripada last year atau mungkin factor dah nak puasa...  Dia orang saja lah mark up harga sebab tau orang nak cari baju raya kan...
 
 
Pesen baju raya siapa nih???
 
Bertenggek kat Pasar Baru dan kedai kain je dari pagi sampai ke petang...  Maklumlah 4 family semua serbu kedai yang sama, tempah baju kat kedai yang sama...  Habis tunggang langgang kedai tu dengan kain yang kami pilih...
 
Memang rajin dan penyabar betul dorang nih melayan kami...  Satu satu kain dia bawak turun and bentang...  Takde kat kedai dia pergi pulak kat kedai dia yang lain bawak tunjuk kat kami...  Memang bersepah sepah dibuatnya...
 
Tempah baju 2 pasang seorang tapi tak sempat nak siap and bawak balik Malaysia sebab dah packed sangat tailornya...  Memember ada yang dapat siap hari ni ukur esok malam hantar ke hotel...  Me lah orang terakhir yang ukur baju...
 
Theme kaler raya this year adalah "CACA  MARBA"...  Haish pening paler makcik...  Yang sorang nak kaler nih yang lagik sorang nak kaler itu...  Yang d other half tak abis abis dengan grey kelabu silver dia...  Dah bagi ayat ayat suruh amik kaler lain pun tak jalan...  So terpaksalah makcik pun mengrey silverkan diri tahun nih...
 
Risha and Hazel mula mula dah pilih  kaler biru sesame tapi design lain lain sekali tanya 2 meter takde lining pun dah sejuta rupiah ie 300++  itu belum masuk upah lagik...  Haish toksah mengarut lah...  Kalau sekolah dapat nombor satu jek bleh lah dipertimbangkan kekekeke...
 
Memula tak opted pun prada lace yang tengah jadik fenomena sekarang kan tapi at last masing masing dapat sorang sepasang prada lace...  Kat Malaysia 2 meter prada lace and 4 meter lining me tengok harga RM300-RM360 macam tu...  Lining pun tak tau kain material macam mana....
 
Hopefully baju kami siap dengan jayanya... 
 
So 95% settle baju raya anak anak... 
 
Kalau ke Bandung selain shopping shopping jangan lupa beli ole ole di Kartika Sari...  Semua pun sedap sedap kat sini...  Me suka brownies kukus dan Cheese special dia, sedap...  Ini pun d other half siap dah whatsapp member dia yang kat Indon tu suruh belikan bawak ke Jakarta sekali dengan baju kami time nak collect nanti...
 
Makan makan di Rumah Mode pun sedappppp...  Ayam Bakar, Ayam Penyet, Tahu goreng tepung, air soda gembira, ice tea lychee...
 
Food court dekat atas Pasar Baru pun sedap...  Nasi ayam penyet dia sedapppp...  Sambal dia menyengat tapi memang mabeles sungguh hingga menjilat jari... 
 
Eh dah lah...  Tadi ingat nak buat short entry je tapi panjang pulak jadiknya...

Ok bai (^____^)...